Klaagmuur  Yad Vashem  Christenen  Moslims  Souvenirs
Mail uit IsraŽl Toeristische foto's TD (2005-2008)

ISRAËL
 

IsrŽlische vlag op rotspunt in de branding bij Jaffa / Tel AvivAlle landen op aarde zijn uniek, maar dat geldt zeker voor IsraŽl. Eigenlijk is het een 'normaal, welvarend en modern' land, zoals er zoveel zijn, maar IsraŽl ligt in een gebied waar veiligheid niet vanzelf spreekt. Het land verdedigt zich en daar hebben zij een flinke klus aan.

Een winkelcentrum kom je niet binnen zonder dat je rugzak doorzocht is en zo gaat het ook bij veel cafťs,  joodse plaatsen en musea. Ga je naar een popconcert op het strand bij Haifa, dan sluipt er achter het podium op zee een marineschip als een leeuw heen en weer, om het
concert ongestoord te laten verlopen.
De IsraŽliŽrs zijn controle-freaks, maar dat went snel en kan ook een goed gevoel geven: je hoeft voor niemand bang te zijn, want iedereen wordt, net als jij, gecontroleerd.

 

KLAAGMUUR

Voor mij was de Klaagmuur en alle mensen die ik daar zag, de meest indrukwekkende plek in heel IsraŽl. Iedereen is er welkom. Op het plein voor de Klaagmuur staat een bord met huisregels: hoe gedraagt een mens zich op de plek waarvan gelovige joden zeggen: 'God zal hier nooit afwezig zijn'. 

De spreuk uit het boek van Jesaja 'Mijn huis is een huis van gebed voor alle volken' wordt heel letterlijk genomen.

De kieren tussen de stenen zijn volgepropt met briefjes, die vooral door mensen van ver worden meegebracht.

De ruimte bij de muur is verdeeld in een mannen- en een vrouwenafdeling. Er zijn veel mensen zeer zorgvuldig gekleed en diep onder de indruk, maar even verder staat een jonge Fransman in een korte broek die zijn camera over de schutting naar zijn vriendin gooit. Hij gaat op een stoel staan, neemt het gebedenboek in de hand en zijn vriendin maakt over de schutting van hem een foto.
Een orthodoxe jood legt snel zijn gebedsriemen om de polsen en een meter verder staat een toerist zenuwachtig te rommelen met het riempje van zijn videocamera: dat is nog eens beeldrijm!
Bij de klaagmuur staat een webcam, en naar die site kun je ook een gebed mailen.

YAD VASHEM
Yad Vashem is
Sihouetten van Yad Vashembezoekers aan de glazen borstwering voor het panorama op Jeruzalemhet museum over de jodenvervolging. Het is beslist indrukwekkend. Na het Anne Frank Huis, het lezen van honderd boeken, het bezoeken van Westerbork en het grote JŁdisches Museum in Berlijn, dacht ik dat ik wel alles gezien had, maar wat hier gepresenteerd wordt is echt een bezoek waard.

Je kunt in het museum geen zaal overslaan en de ruimte lijkt steeds krapper te worden, tot je op de tijdlijn mei 1945 bereikt. Dan wordt de zaal ruimer en uiteindelijk loopt het museum uit op een omhoog hellend balkon dat een adembenemend panorama biedt op Jeruzalem. Hier wordt duidelijk de link gelegd tussen de shoa en de staat Israel.
Klik hier voor de site van Yad Vashem

Er is een ander panorama op Jeruzalem mogelijk en ook dat is adembenemend, maar op een andere manier. Vanaf allerlei plekken in de stad zie je de muur die het Arabische deel van de stad scheidt van het IsraŽlische deel. De muur is geen bouwsel om trots op te zijn, maar hij heeft een effect: sinds IsraŽl daarmee terroristen tegenhoudt is het aantal aanslagen veel kleiner. De vraag of de muur er mag staan wordt niet betwist, maar wel of de muur Palestina niet veel te veel beknot.

Binnen het jodendom [en echt overal ter wereld] wordt heftig gediscussieerd hoe het verder moet met  IsraŽl en zijn buren.
In Nederland bijvoorbeeld door Een Ander Joods Geluid.

CHRISTENEN
Jeruzalem is ook de stad waar veel verhalen rond Jezus Christus spelen. Hier heeft hij een Pesachmaaltijd met zijn leerlingen gehouden. In de smalle straatjes zal hij hebben gelopen en op de pleinen mensen ontmoet. Hier is het proces tegen hem gevoerd en is hij terechtgesteld.

Je moet wel een beetje eelt op je ziel hebben om de kerk van het Heilig Graf te bezoeken, want allerlei soorten kerken hebben hun eigen loketje. De ene kerk beheert het graf, een andere kerk de plaats van de kruisiging en een derde laat de verrezen Christus hoog boven de gelovigen zijn strenge blik naar beneden werpen. Om ruzie te voorkomen, wordt de sleutel van de kerk al zo'n 200 jaar beheerd door een moslimfamilie.

In de hal van de kerk ligt dwars een steen, die je kunt ervaren als een soort grafsteen.
Ik zag een vrouw met twee plastic tasjes, die zich vrijwel languit op de steen wierp en na twee seconden gebed herinnerde zij zich haar twee tasjes. Zij griste die bijeen en legde alles naast haar op de steen, om het een dief lastiger te maken haar te beroven van haar souvenirs.

Veertig passen verder, zag ik een jonge vrouw die een grote kaars liet inwijden bij een Koptische priester. Hij stak de kaars aan, sprak een zegen, legde zijn hand op haar hoofd, blies de kaars weer uit en groette haar.
Een dag later was ik weer in de hal van de kerk en zag ik een groepje CaraÔbische vrouwen. Een immens grote vrouw ging in tranen en stortte zich op de steen, waar zij minutenlang in gebed verzonken bleef.
Geestelijken van allerlei soort lopen af en aan tussen de kloosters en de Heilig Graf kerk.
Op de Olijfberg en erom heen zijn een handvol kerken gebouwd. Soms best origineel, zoals deze Russische Maria Magdalena kerk uit 1888.

 

 

 

 

 

SOUVENIRS

Je zou in IsraŽl een souvenirwinkel kunnen bezoeken en een doornenkroon kopen, met certificaat van de patriarch van het Heilig Graf, maar ik kom liever met echte dingen thuis.

Op het strand, hoog in het noorden zijn in de jaren na WO II schepen met illegale joodse immigranten aangekomen. Die schepen liepen op het strand en sommige bleven daar jaren liggen. Kleine restjes van de verroeste scheepshuid zijn hier en daar te vinden. Zo kon ik als een toerist ook een beetje archeoloog zijn.

De spijkers kocht ik in een timmerwinkel in Nazareth. Wie bijbelverhalen leest, kan het opvallen dat het gewone, dagelijkse leven heel serieus genomen wordt. De bijbel vraagt niet van ons dat wij hemelpiloten zijn. Een handvol eenvoudige spijkers brengen mij dichter bij de vissers, de tentenmakers en de timmerlui uit de evangelieverhalen, dan alle souvenirs bij elkaar.

 

MOSLIMS

 

Op afstand het indrukwekkendste gebouw in Jeruzalem is de Rotskoepel. Het heiligdom is in de 7e eeuw van onze jaartelling gebouwd en heeft door alle versieringen uit latere eeuwen, een onwerkelijke uitstraling. Nergens is een mens, dier of plant afgebeeld, want dat hoort niet in het geloof van moslims, maar er is ook nergens een plek die niet bewerkt is.

De legende vertelt dat Mohammed vanaf hier een reis naar de zevende hemel maakte.

Normaal gesproken mag je ook het interieur zien, maar ik mocht niet naar binnen, hoewel ik mijn schoenen al had uitgedaan en een lange broek droeg. Er waren maar vier bezoekers binnen.

Op het plein erom heen was het zeer rustig. Twee groepen meisjes in islamitische kleding vielen op, door hun vrolijkheid en picknickmandjes waaruit zij op het plein achter de koepel lekker zaten te eten.

 

Klik hier voor nog meer foto's.