P24    Lees het knipsel [Nederlands Dagblad, augustus 2005]

 

Overal op de planeet wordt het boek verslonden: de Da Vinci Code. Er zit veel religie in het verhaal en ook veel fantasie. Vooral vanuit de Rooms Katholieke kerk is er kritiek op die combinatie: 'Je fantaseert maar een eind weg, maar blijf dan wel van het oorspronkelijke christelijke geloof af!'
Er is in Rome zelfs een kardinaal die de gelovigen de raad geeft het boek níet te lezen. Hij bidt elke dag voor de schrijver: dat dit ketterse boek hem vergeven mag worden!
Maar het verhaal is nog niet klaar: er komt een film van het boek en waar moet je de opnames maken?

 

Verfilming Da Vinci Code in kathedraal

De verfilming van De Do Vinci Code van Dan Brown wordt voor een deel opgenomen in de anglicaanse kathedraal van Lincoln. De makers kregen daar wel toestemming, nadat Westminster Abbey in Londen had geweigerd.

Er wordt verteld dat men in Lincoln over de streep getrokken is door het geld dat de filmmaatschappij bereid was te betalen. Het bedrag is niet bekendgemaakt; de geruchten variëren van 100.000 tot 180.000 dollar (82.000 tot 147.500 euro). Westminster Abbey ging daarvoor niet overstag. De filmploeg toelaten zou ‘ongepast’ zijn. ‘Wij kunnen geen aanbeveling of goedkeuring geven aan de omstreden en wel erg vrije godsdienstige en historische suggesties die in het boek worden gedaan, en ook niet aan de visie op het christendom en het Nieuwe Testament’, aldus het kerkbestuur.

De Da Vinci Code is een wereldwijde bestseller die onder meer is gebaseerd op theorieën, dat Jezus zou zijn getrouwd met Maria Magdalena, en dat de kerk zijn oorspronkelijke boodschap heeft onderdrukt om vrouwen in een ondergeschikte positie te houden. Alec Knight, deken van de kathedraal in Lincoln, geeft ook wel toe dat de roman ‘vergezocht en ketters’ is. Maar het boek en de film geven de kerk juist een unieke mogelijkheid voor publieke discussie over de wortels van het christendom, zo verdedigde hij zijn besluit om wel filmploegen toe te laten.

De scènes in het boek die in Westminster Abbey spelen, worden nu in Lincoin opgenomen. In twee andere anglicaanse kerken die in het boek voorkomen, zijn de filmmakers wel welkom, de kathedraal van Winchester en Rosslyn Chapel in Schotland.

Eerder berichtten Amerikaanse kranten dat de filmmaatschappij. bereid zou zijn het script aan te passen om christenen minder tegen de haren in te strijken. Zo zou de film wellicht worden ingeleid met een mededeling dat het verhaal geheel op fictie berust. Rooms‑katholieke organisaties hebben erop aangedrongen dat het element van Jezus' huwelijk uit de film zou worden gehaald en dat ook de organisatie Opus Dei minder negatief wordt afgeschilderd, dan in het boek.

Het zal niet moeilijk zijn iemand te vinden die het boek gelezen heeft. Dat zou ik dus zeker even doen, voordat je  een commentaar schrijft .

Type je commentaar in het vak hieronder:

 

 


P24