P24  Christenen in het Midden Oosten
 

In de meeste landen in het Midden Oosten zijn christenen een kleine minderheid van hooguit een paar procent van de bevolking. Hun maatschappelijke betekenis is vaak groter dan hun omvang. Hun positie is overal kwetsbaar  en om verschillende redenen.
In IsraŽl hebben veel christenen een Arabische achtergrond en dat brengt hen in een dubbele loyaliteit: naar het land waarin zij wonen en naar familie in Palestina.

In Syrie wordt de status quo met geweld opgelegd aan het volk en dat geeft voorlopig voor christenen enige veiligheid, waardoor zij geneigd zijn met het bewind samen te werken. Dat wordt hun nadeel als het regime valt.
In Egypte zijn de Koptische christenen een grote groep van 10%. Zij genieten hier en daar rust en kunnen ook kerken bouwen. In andere plaatsen vinden ernstige rellen plaats.
De links hieronder leiden vooral naar  Arabische christenen in IsraŽl en de bezette gebieden.

 

1

Come and See
The Christian website from Nazareth '
published from the city of Nazareth, the hometown of Jesus. It aims to be a reliable resource and a friend for Christian believers who have interest in what is happening in Israel and the Middle East.'
Buitengewoon uitgebreide site die ook doorlinkt naar landen als Egypte, JordaniŽ en Libanon.

2

 

Sabeel is an ecumenical grassroots liberation theology movement among Palestinian Christians. Inspired by the life and teaching of Jesus Christ, this liberation theology seeks to deepen the faith of Palestinian Christians, to promote unity among them toward social action./.../ The word "Sabeel" is Arabic for 'the way' and also a 'channel' or 'spring' of life-giving water.
(Oost Jeruzalem, ENG)
Vrienden van Sabeel De site die vanuit ons land Sabeel ondersteunt.

3 Kairos Palestina
Door Palestijnse christenen is een stuk gemaakt (het Kairos document) dat bewust maakt dat er een beslissend moment is aangebroken in de verhouding tussen de Palestijnen en IsraŽl. Het vredesproces is een spel met woorden geworden, maar er moet actie ondernomen worden. Hoe kan geloof en theologie bewust maken dat een andere weg nodig is? Theologisch leggen zij nadruk op God die een verbond heeft met de mensheid en de schepping en besteden weinig aandacht aan een speciale band met het joodse volk. Practisch denken zij aan plannen om niet met IsraŽl mee te werken op allerlei gebieden.