F

FRANKRIJK
Ga met de muis over een foto, dan verschijnt er een tweede.
De fotoparen heb ik zorgvuldig bij elkaar gezocht. Soms heb je te maken met beeldrijm.

De ramen in de kerken van Chartres trekken vanuit de hele wereld toeristen. Die lopen met open mond en twee camera's om de nek door de kerk. Gidsen wijzen met hun laserstraalzaklampen de details aan en doen in alle talen hun verhaal.
Je ziet hier twee voorbeelden uit de Saint Pierre, de kerk die de toeristen overslaan, maar waar de ramen bijna nog mooier zijn.
Aan de rechterhand van de gekruisigde staat de kerk en aan de linkerhand de synagoge met een gebroken staf, geblinddoekt en blind door een pijltje van de duivel. Dat was eeuwenlang de mening van christenen over joden.
Op de andere foto zie je links en rechts van het kruis Abraham met zijn zoon Izak.


De bamboe-kathedraal stond in 2004 tijdelijk op het place Charles de Gaulle, in Lille en de kathedraal met de onweerswolken staat al eeuwen in Rouen.


Le Mont Saint Michel is één van de unieke plekken op aarde. Van veraf is de berg indrukwekkend en wie er doorheen loopt komt zeker onder de indruk van de kunde van de Middeleeuwse bouwmeesters. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat het nu eigenlijk een toeristenfuik is en niet meer dan een museum.

Het strand bij Calais wisselt met een tegelvloer in een moderne promenade van Lille. De uitgestrektheid van beide plekken lijkt in de verte op elkaar, maar verder is er het contrast van de natuur tegenover de cultuur.

In Amiens sta je oog in oog met het vakmanschap van steenhouwers uit de middeleeuwen. Eikenhout van een boerenschuur in Bertangles combineert daar wel mee: de kleuren, de verticalen en horizontalen. Beeldrijm?

In Lille, zag ik in de Marie Madeleine een bijzonder kunstwerk. Vanuit de koepel van een kerk hangen reusachtige lichtgordijnen naar de aarde. Bezoekers staan sprakeloos.
Hetzelfde effect heeft een UFO die zojuist geland is op het plein van het gare TGV, waar de trein naar Londen vertrekt.

Gevelstenen, daar zijn ze goed in, die Fransen.