G
GELOVEN of GODSDIENST?
Geloven vind ik interessanter dan godsdienst. Godsdienst hoeft niets anders te zijn dan horen bij een groep lieden die hetzelfde geloven als jij. Die dat zeggen, tenminste.
Nee, geloven, dat is het echte werk; zeg maar de 'engine' van iemands godsdienst.
Je kunt daar machtig veel over zeggen en in elk geval ook: 'geloven' is een werkwoord. Er zijn wel meer werkwoorden, bijvoorbeeld lachen, aanraken en ontploffen zijn ook werkwoorden. Geloven moet iets anders zijn dan lachen, aanraken of ontploffen, anders zou er geen apart woord voor zijn. Geloven heeft niets met ontploffen, vooral niet als iemand letterlijk ontploft, maar het heeft wel veel met aanraken.



Michelangelo heeft het geloof van de 16e eeuw verbeeld op het plafond van de Sixtijnse kapel in Rome.  God zet de mens op de wereld in een laatste aanraking. Zo hebben mensen eeuwenlang vertrouwen gehad in de wereld; die éne vinger van God maakte alle twijfel overbodig.
In Münster zag ik wat daar in de 21e eeuw van is geworden : uit het plafond van de Überwasserkirche hangen duizend vingerhoedjes naar beneden, die allemaal proberen ons aan te raken. Zo is het leven: van alle kanten wordt geprobeerd een beroep op ons te doen.
Is er één waarheid of zijn het er duizend?
Geloven is meer dan ooit een avontuur, waarin je tussen de ruis van duizend aanrakingen toch de 'finishing touch' van God kunt ervaren. Hoop ik. Of hoor ik Hem nu lachen, misschien?