M  Marokko 2004  MOUNTAINBIKE


 

MUSIC24
Voor de Android telefoon of tablet is dit een MUZIEKGRAPJE. Dat wil zeggen: je kunt er wel een melodie op spelen, maar ook allerlei gekheid toevoegen: slagwerk, akkoorden, maffe muziekjes.
Hier de app gratis downloaden.

 

MAROKKO 2004

Een reis door Marokko is een verrassende ervaring. Het land is van een onwerkelijke schoonheid. De poort van het koninklijk paleis in Fès is sprookjesachtig en je kunt zo dichtbij, dat je de deur kunt aanraken:


In alle vroegte kun je op een terrasje zitten met het gevoel dat je in Parijs bent, maar een paar uur later stap je drie kilometer verder door een Arabische, middeleeuwse omgeving met gesluierde vrouwen, muildieren die de voetgangers in nauwe steegjes aan de kant duwen en overal kinderen die mee moeten doen in de huisindustrie
.

Af en toe is de herrie ondraaglijk door de tientallen hamers die het koper bewerken, dat in dikke rollen van elders wordt aangevoerd op de ruggen van ezels. Dan plotseling, sta je voor de ingang van een moskee en je hoort het water van de fontein op de binnenplaats klateren. Je zou graag je handen even wassen, maar het bordje is duidelijk: 'l'acces interdit aux non-musulmans.'

Een dag later reis je door een berglandschap waar nomaden wonen. Wij worden in een tent uitgenodigd om thee te drinken. De vrouwen stoppen even met het weefgetouw dat tussen de palen van de tent is opgezet. Wij zitten nog maar net of bij één van de vrouwen gaat een mobieltje af: er komt een sms-je binnen. De herder, die met de schapen hogerop in de bergen is, heeft ons zien komen en heet ons welkom.

Weer een dag later wandel je door de oase in de Todrakloof, met aan beide zijden van het pad vruchtbomen: kweeperen, granaatappels, dadels, vijgen en druiven. Nog niet alles is rijp, maar je beseft wel wat allochtonen missen in onze bossen. Deze oase is met recht een 'smulbos!'

Maar, je wilt meer dan alleen toerist zijn. Hoe kom je dan aan extra informatie? Op je hotelkamer lees je af en toe een krant. Die geeft waardevolle aanvullingen. De krant Le Matin heeft een drievoudige datering: christelijk, islamitisch én joods! [2004, 1425 en 5764] De redactie is zich het multiculturele van Marokko dus sterk bewust. [Zou Rita Verdonk ook Nederlandse kranten willen met drie tellingen erop?] Politiek is de krant braaf en schrijft elke dag over de Westelijke Sahara [door Marokko bezet sinds 1975] en hoe vlug het probleem nu door de koning zal worden opgelost. Op de achterpagina staan de gebedstijden naast de horoscoop; moet kunnen, maar ik zie zoiets het Reformatorisch Dagblad nog niet doen!

De munten hebben een dubbele datering: islamitisch en christelijk. Het journaal wordt twee keer uitgezonden; eerst in het Frans, daarna in het Arabisch. Tussendoor de commercials, waarin de Aisha fruitconserven mij opvallen. Aisha was de sterkste vrouw van Mohammed, die hij huwde toen zij negen en hij vierenvijftig was.

Opmerkelijker zijn de spotjes van banken die zich specialiseren in de geldstromen die van Marokkanen in West-Europa naar Marokko gaan: € 2 miljard per jaar en daar wil je als bank uiteraard wel dichtbij zitten.

Op de Avenue koop je een 'Femmes du Maroc', een echte glossy voor de vrouw die het gemaakt heeft, met erg veel maatschappelijke discussie in de artikelen: hoe zit dat toch met de islam en je Marokkaanse nationaliteit? Of: kan het wel dat een vrouw meer verdient dan haar man? Ook berichten uit het buitenland, zoals over een Franse actie in verband met mariages forcés: basta!

 

De gids in Fès neemt van zijn groep afscheid met de beleefde vraag 'to be a real and honest ambassador of Marocco' als wij terug zijn in Nederland.
Ik doe het met plezier.

 

Verder kijken op Internet:

www.maghreb.nl [Nederlandstalig]

www.lematin.ma [de krant met de drie jaartallen]

www.reisomdewereld.nl [o.a. reisverhalen over Marokko]

 

MOUNTAINBIKE

Om 15 kilo lichter te worden [dat moest van de dokter] ben ik in november 2003 gaan fietsen op een mountainbike. Dat is echt heerlijk. Ik had geen superfiets gekocht, maar wel een stevig ding met goede remmen. In dezelfde week kocht ik ook een mobieltje. Daarmee heb ik ondertussen al 2 uur en 20 minuten gebeld, maar de fiets is aan het tweede setje remblokjes bezig.

Vermoeden
: remmen is belangrijker dan bellen!
Laatste nieuws:
de mountainbike is gejat; helemaal, inclusief nieuwe remblokjes! Flinke schade. De politie is op zoek naar de daders!

Allerlaatste nieuws: de politie heeft nog niets gevonden en ik heb een ongebruikt exemplaar gekocht, tweedehands.