P  passiespel Mr п  paal  poëzie  populaire cultuur  professioneel

Paal


 

Machtige mannen houden ervan hoge palen op te richten. Soms vertellen zij daar een serieus verhaal bij, zoals in Egypte. De obelisk die een farao liet oprichten was een symbool voor de zonnegod Ra die zijn stralen naar de aarde zendt. 
Veel heersers namen dat concept uit Egypte over of zij sleepten gewoon een obelisk mee naar huis. Keizer Augustus nam er één mee, al vóór het begin van onze jaartelling. Hij staat nog altijd op het piazza del Popolo in Rome.
De voor ons dichtstbijzijnde vind je in Boulogne, aan de Kanaalkust.

In de bijbel hebben palen bijna altijd een slechte functie. Zij dienen om iemand ter dood te brengen, zoals Haman, in het verhaal van Esther, die op zijn eigen paal werd geprikt en door de vogels opgegeten. Er waren ook palen die aan vruchtbaarheidsgoden  waren gewijd. Gideon ging op een nacht met zijn bijl naar buiten om zo'n paal om te hakken.

Uit tekenfilms en computerspellen kennen wij totempalen en martelpalen. Op totempalen staat vaak een beeldverhaal waarin een lange stamgeschiedenis wordt verteld.

Totempalen kunnen op een penis lijken en zijn dan zeker een symbool van mannelijke macht en vruchtbaarheid.
In Zwolle zag ik op 2 maart 2006 een paal van sneeuw: was hij hoger dan de school en de flat?


klik op de foto
voor de
video

 

Populaire cultuur
Binnen de cultuur van mensen van nu
is de populaire cultuur [pop] sterk op de voorgrond gekomen. Je kunt dat bijvoorbeeld zien in 'nieuwe' rouwgebruiken. Vroeger deden mensen plechtig, als er iemand gestorven was, tegenwoordig doen mensen gewoon alles wat 'echt' is, of wat als echt voelt. Een paar jaar geleden hoorde een naveltruitje of popmuziek niet bij het afscheid van een overledene.
Je ziet de populaire cultuur ook in de mode, vooral in het verschijnsel dat mensen hun hele leven jong willen blijven. Ik zie opa's van 70 of 80 die in spijkerbroeken en op Nikes door winkelpromenades waggelen met een sportpetje op.
Ik zal eerlijk zijn: ik vind het oprukken van populaire cultuur niet altijd tof. Ik heb er geen antenne voor en vooral niet, als allerlei dingen gedachteloos gebeuren. Een keertje heerlijk onbenullig lekker schreeuwen en gillen? Ik doe wel mee, maar waarom durven wij nog maar zelden ergens diep over na te denken?

[Dit zal een column worden, maar ik heb nog even geen tijd]

 

Professionele Links
Een verzameling links naar allerlei sites van collega's en hun organisaties:

 • De Belgen van de Universiteit in Leuven, heel secuur; zeer aanbevolen. Bijna alle goede links, ook naar Nederlandse sites, zijn daar te vinden.

 • In Engeland kan ik een bezoek aan de PCfRE [Professional Council for Religious Education] aanraden.
  Kijk beslist naar de pagina Spirited Arts.
  Ook bijzonder is de pagina Children Talking, waar je over allerlei onderwerpen uitspraken kunt vinden, gesorteerd op leeftijd en religie.

 • De BBC heeft ook veel, bijvoorbeeld over Christianity.

 • In Duitsland is veel op het gebied van Religionsunterricht te vinden en er is daar uiteraard ook een reliweb en verder de  Christliche Qualitätssuchmaschine im Web.
  Bijzonder is de site van de universiteit Leipzig, waar zich een Datenbank für Religiöse Bilder und Kunstgestaltung im Unterricht bevindt, inclusief alle hulp, zoals Bildausschnitte anfertigen.
  Wat wil een mens nog meer? [Andere plaatjes, wellicht?]

 • In Duitstalig Zwitserland wordt door docenten godsdienst allerlei materiaal uitgewisseld via  Marktplatz für Religion und Unterricht.
  Ben je docent Duits én godsdienst, dan is daar van alles te vinden. Je hoeft geen lid te zijn en je kunt ook eigen spullen aanbieden.