V
str

VENUS-overgangen 8 juni 2004 & 6 juni 2012

Venusovergang, vier foto's: 7.40 / 8.46 / 10.32 / 13.05 uur

 

Rond half acht was er in de zonneschijf linksonder een klein deukje te zien. Korte tijd later leek het alsof het deukje zich los maakte van de rand en was er de rest van de ochtend een sympathiek zwart vlekje op de zon te zien.

De foto's heb ik gemaakt met een digitale camera met een 12x Leica zoomlens en een optische image stabiliser. Het opname-element van de camera werd beschermd door een eclipsbrilletje uit 1999. Toch moest ook nog spotmeting en bewuste onderbelichting worden ingesteld. De zon laat zich niet gemakkelijk temmen! De kracht van de zon laat zich door het zwarte schijfje Venus niet van de wijs brengen: het werd op 8 juni 2004  behoorlijk warm, een graad of 28/29.

 

De werkelijkheid begrijpen zonder uitleg?

Wat is een Venusovergang? Venus zit in een binnenbaan van hetzelfde zonnestelsel als de aarde. Doordat Venus kortere 'jaren' heeft dan de aarde, zou Venus vaak voor de zon langs kunnen gaan. Echter: de baan van Venus ligt niet in hetzelfde vlak als de baan van de aarde. Alleen als die banen elkaar kruisen is er een kans op een Venusovergang. Het verschijnsel is zeldzamer dan een zonsverduistering. De afgelopen 6000 jaar is het maar 81 keer voorgekomen. Het verschijnsel is in de zeventiende eeuw uitgerekend en toen door 2 mensen gezien!

Voor alle 6 miljard aardbewoners was dit de eerste keer dat zij het konden zien, want de vorige keer was in 1882!
(Uiteraard hebben de aardbewoners voor wie het tijdens de overgang nacht was, het moeten missen. Wat een pech!)
Volgende keer beter, dat is op 6 juni 2012. See you!


Dit was de zesde waarneming sinds het begin van de menselijke beschaving en wij waren erbij!
 

Klik op de foto om het journaal te zien
[8 juni 2004, 2 min.].